Ostromnapok

A Szigetvári Vár – Nemzeti Emlékhely. 2006-ban az „Európai Örökség” rangos kitüntetést nyerte el. 2011-ben a Magyar Országgyűlés a „Civitas Invicta – a Leghősiesebb Város” címet adományozta Szigetvárnak elsősorban a magyar történelemben betöltött sorsfordító 1566-os várostrom emlékezetére. 2015-ben előbb „Történelmi Emlékhely”, majd 2016-ban „Nemzeti Emlékhely”. A 2016. évet a jeles események 450. évfordulója alkalmából Magyarország Kormánya „Zrínyi Emlékévnek” nyilvánította. Ebből az alkalomból a 450. évforduló nagyszabású emlékünnepségek, kormányfők, kormányközi delegációk, miniszterek látogatásának színhelye volt a Szigetvári Vár.

Szigetvár a tavalyi évben ünnepelte az 1566-os várostrom 450. évfordulóját. A 2016 tehát igen jelentős év volt. Míg a Zrínyi Napokra hagyományosan minden év szeptemberének első hétvégéjén kerül sor, addig az Ostromfesztivált a Zrínyi Napok előtt egy hónappal, az ostrom kezdetével megegyező időpontban tervezzük megrendezni. A fesztivál nagyközönségnek szóló, de a történelmi hagyományokat hűen tükröző fesztiválként kíván hagyományt teremteni és tisztelegni az előtt a nemzetek közti össze fogás előtt, amely a Szigetváron és környékén található, még feltáratlan vagy feltárás alatt álló török kori emlékek bemutathatóvá tétele kapcsán kialakult az elmúlt évek során.

A rendezvény központi helyszínéül a szigetvári Vár, Várpark, valamint a város emblematikus főtere, a Zrínyi tér szolgál.

A legkiemelkedőbb rendezvényünk az 1833 óta megtartott „Zrínyi Napok”, mára jó hírű fesztivál. A Zrínyi Emlékünnepség gondolata a mohácsi csata 300. évfordulóján, 1826-ban fogalmazódott meg Kölcsey Ferenctől fejében. Ő javasolta az egész nemzetnek, hogy méltóképpen emlékezzen meg a szigetvári hősökről. Míg a Zrínyi Napokra hagyományosan minden év szeptemberének első hétvégéjén kerül sor, addig az Ostromfesztivált a Zrínyi Napok előtt egy hónappal, az ostrom kezdetével megegyező időpontban kerül megrendezésre. A rendezvény koncepciójának megalkotása során fontosnak tartottuk, hogy az Ostromnapok úgy a Zrínyi Ünnepség, mint a város és a megye kulturális rendezvényeihez illeszkedjen, ugyanakkor ne képezzen átfedést azokkal sem időben, sem programelemeiben.

Szigetvár kiemelt szereppel bír a magyar és Európai történelemben, ezért nagyon fontos a történelmi tények, a várvédő hősök példájának méltó közvetítése, a történelmi hagyományokat hűen tükröző közös ünnep. Ezek a fesztiválok visszaadják a kulturális, idegenforgalmi vonzerőt Szigetvár számára, illetve új, hagyományteremtő szándékkal létrehozott rendezvénnyel bővítik a várost és a megye turisztikai vonzerővel bíró rendezvényeinek palettáját.

Szigetváron és környékén az idegenforgalom, turizmus meghatározó jelentőségű, a város és a hazánk meghatározó történelmi települése. Szigetvár utazási döntésben elsődlegesen szerepet játszó vonzereje a település történeti- és kulturális öröksége, és az ezt leginkább megjelenítő vár-együttes, amely egyben a kulturális turizmus kiemelt terméke is. Kultúrtörténeti szempontból a Váron kívül több kiemelt jelentőségű látnivalóval is bír Szigetvár, melyek jelentős része a Zrínyiekhez és a török korhoz kapcsolódik: Szulejmán szultán dzsámija, Ali Pasa dzsámija, Ferences templom, Ferences rendház, Karavánszeráj, Sóház, Turbéki templom, Magyar-Török Barátság Park, Oroszlán szobor, Vígadó, számos, a városhoz kapcsolódó híres személyiség szobra.

A történelmi rendezvény eseményeinek összeállításakor a fő szempont a Szigetvári vár, mint Nemzeti Emlékhely bemutatása, népszerűsítése, az itt történtek Európai kulturális örökségének bemutatása a lehető legszélesebb közönség számára.

A 2016-os Zrínyi Miklós Emlékévben hagyományteremtő szándékkal kezdeményezett rendezvény, történelmi hitelességgel törekszik bemutatni a Zrínyiek korát, történelmi-katonai hagyományait (Várjáték- Ostromjáték) és gasztronómiáját, valamint  zenei hagyományait.

A nagy sikerre való tekintettel a Szigetvári „Zrínyi 1566” Turisztikai Egyesület szervezésében 2017.08.04 – 05-én ismét megrendezésre kerül a II. Szigetvári Ostromnapok Fesztivál. A programokat tekintve minden korosztály igényeit kielégítve hagyományőrző vetélkedők, gólyalábas vásári forgatag, színes gyermekprogramok, élőzenei koncertek, színvonalas hastáncbemutatók mellett korhű ostromjáték szórakoztatja a rendezvényre érkező vendégeket. A gasztronómia szerelmesei megismerkedhetnek a rendezvényen bemutatkozó német - osztrák Böllerschüttzenek, a horvátországi Zrínyi Gárda, Krizevci Leányőrség és a törökországi Havsa Belediyesi Halk Danslari Toplulugu hagyományőrző csapatok által készített ételek ízeivel.